הריון הגר והולדת ישמעאל | עמוד דיון
תקציר
הריון הגר והולדת ישמעאל
בראשית פרק ט"ז (יהונדב אשחר)

סיכום
שרי, אשת אברם, שהיתה עקרה, יוזמת את נתינת שפחתה הגר לאברם כדי שהילד שיוולד לה יחשב כבנה. הגר הרתה והחלה לזלזל בכבודה של שרי. שרי מתלוננת על התנהגותה בפני אברם. אברם מתנער מאחריות לגורל הגר, ומאפשר לשרי לנהוג בשפחתה כטוב בעיניה. שרי מענה את הגר ובעקבות זאת היא בורחת למדבר. שם מתגלה אלי מלאך ה' המצווה עליה לשוב לבית שרי, מבטיח לה על ריבוי זרעה ומבשר לה על הולדת בנה ישמעאל.
הדיון
קבוצה 1 – פסוקים א – ג – שרי נותנת את הגר שפחתה לאברם.
- "וְשָׂרַי אֵשֶׁת אַבְרָם, לֹא יָלְדָה לוֹ; וְלָהּ שִׁפְחָה מִצְרִית, וּשְׁמָהּ הָגָר". הסבירו מהי אקספוזיציה (מצג) ומהי חשיבות הפרטים הנמסרים בה (פסוק 1)?

- בתעודה מנוזי כתוב: "אישה הנקראת קלימניו תינשא לאיש שנימה. אם קלימנינו לא תלד לו, היא תיתן לשנימה אישה מארץ לולו שיינשא לה, והיא (קלימננינו) תפקח על צאצאיה".
א. הסבירו שתי נקודות דמיון בין הנאמר בתעודה זו לבין המסופר בבראשית ט"ז 1-3?
ב. יש הרואים ביוזמה של שרי מעשה של נדיבות חריגה כלפח אברהם. האם התעודה מנוזי מחזקת טענה זו? נמקו
*נוזי היא עיר השוכנת במעלה נהר החידקל שבעירק.
במאות 15-14 לפני הספירה היתה נוזי עיר מימשל חשובה בממלכת מיתני (שהשתרעה על מרבית תורכיה), ותושביה נימנו על האוכלוסיה החורית, שהתפשטה באיזור נוזי והשפיעה על האוכלוסיה השמית המקומית.
בנוזי התגלו ארכיונים, ובהם אלפי תעודות, השופכות אור על אורח-החיים, הסדרים החברתיים, וסידרי המימשל של החורים. בשל המגע שהיה לאוכלוסיה זו עם האוכלוסיה שבה חיו האבות, אפשר ללמוד על מקורם של נוהגים הנזכרים בסיפורי האבות. חוקי נוזי הם מרכיב חשוב בחוקי המזרח הקדמון.

קבוצה 2 – פסוקים ד- ו – הסכסוך בין שרי להגר ובריחת הגר מביתה.
- קראו פסוקים 3-6 בקטע שלפניכם
- על פי פסוקים 3-5 ,כיצד השפיעה נתינת הגר לאברם על היחסים בין שרי להגר? בססו את דבריכם על הכתוב.
- האם, לדעתכם, תגובת אברם בפסוק 6 על דברי שרי ראויה לשבח או לגנאי? נמק את דבריך.

קראו בראשית ט"ז 4-6. בקטע שלפניכם משתקפים יחסים מורכבים בין שרי, אברם והגר.
(1) על יחסיה של הגר לשרי כתב רש"י: "ותקל גבירתה בעיניה" – אמרה (הגר): שרי זו שאין סתריה כגילויה, מראה עצמה כאילו היא צדקת ואנה צדקת, שלא זכתה להיריון כל השנים הללו, ואני נתעברתי מביאה ראשונה". מהו השינוי ביחסה של הגר לשרי, מה ההסבר של רש"י לשינוי זה, ועל איזו הנחה מתבסס שינוי זה?
(2) על יחסם של שרי ואברם כתב רמב"ן:
"חטאה אמנו בעינוי הזה, וגם אברהם בהניחו לעשות כן, ושמע ה' אל עניה ונתן לה בן שיהא פרא אדם לענות זרע אברהם ושרה בכל מיני העינוי".
על פי רמב"ן, מה הי החטא של שרי ומה היה חטאו של אברם, וכיצד הם נענשו על חטאיהם?

(2) על יחסם של שרי ואברם כתב רמב"ן:
"חטאה אמנו בעינוי הזה, וגם אברהם בהניחו לעשות כן, ושמע ה' אל עניה ונתן לה בן שיהא פרא אדם לענות זרע אברהם ושרה בכל מיני העינוי".
על פי רמב"ן, מה הי החטא של שרי ומה היה חטאו של אברם, וכיצד הם נענשו על חטאיהם?

קבוצה 3 – פסוקים ז – ט"ו – המפגש בין הגר לבין מלאך ה'
- בפסוקים 9-11 חוזרת נוסחת הפתיחה "ויאמר לה מלאך ה'" שלוש פעמים, על אף שהדובר (מלאך) ממשיך לדבר. כיצד ניתן להסביר חזרה זו?

- קרא פסוקים 10-12 בקטע שלפניך. הבא מפסוקים אלה שני דברים שבהם אלוהים מברך את ישמעאל ואת צאצאיו, והסבר אותם.

- קראו פסוקים 13-14. בפסוקים אלה מופיעים מדרשי השמות "אל ראי" ו"באר לחי ראי". הסבירו מהו "מדרש שם". למי או למה נותנת הגר שמות? הסבירו את מדרשי השמות בפיה?

פרטי משתמשים
אורי
אקספוזציה היא בעצם כלי ספרותי אשר נועד לתת לנו מידע חשוב בתחילת הסיפור על מנת להבין את הסיפור בהמשך. בפרקים א – ג מתייחס הפסוק לשרי אשת אברם מה שמציג לנו שהיא אישתו של אברהם, לאחר מכן מציין גם הפסוק את הגר בתור "שפחה מצרית" ככה שנדע מי היא(מעמד).